Obec Zátor
Zátor
Obec Zátor
Zátor
S čím Vám můžeme pomoci?
rozšířené vyhledávání
Kde nás
   najdete?
Verze pro seniory Mapa webu
adresa Obec Zátor,
Zátor 107
793 16 Zátor

Mimořádná okamžitá pomoc

1. Identifikační kód

 

2. Kód

 

3. Pojmenování (název) životní situace

Mimořádná okamžitá pomoc

4. Základní informace k životní situaci

Prostřednictvím mimořádné okamžité pomoci může být poskytnuta pomoc v situacích nepříznivého, nebo vážného a mimořádného charakteru, kdy je potřeba poskytnout pomoc bezodkladně, a zároveň celkové majetkové a sociální poměry této osobě neumožňují, aby překonala nepříznivou situaci vlastními silami.

Jde o 6 situací uvedených v zákoně č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, kdy se jedná o:

  • Újmu na zdraví

  • Vážnou mimořádnou událost

  • Nezbytný jednorázový výdaj

  • Nezbytné nebo odůvodněné náklady (vzdělání)

  • Nezbytné nebo odůvodněné náklady (předměty dlouhodobé potřeby)

  • Ohrožení osoby sociálním vyloučením

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

  • Osoba, která je na území České republiky hlášena k trvalému pobytu nebo má na území České republiky trvalý pobyt podle zvláštního právního předpisu, a to pokud má bydliště na území České republiky.

  • Osoba, které byl udělen azyl nebo doplňková ochrana, a to pokud má bydliště na území České republiky.

  • Cizinec bez trvalého pobytu na území České republiky, kterému tato práva zaručuje mezinárodní smlouva, a to pokud má bydliště na území České republiky.

  • Občan členského státu Evropské unie, pokud je hlášen na území České republiky k pobytu podle zvláštního právního předpisu po dobu delší než 3 měsíce, nevyplývá-li mu nárok na sociální výhody z přímo použitelného předpisu Evropských společenství, a to pokud má bydliště na území České republiky.

  • Rodinný příslušník občana členského státu Evropské unie, pokud je hlášen na území České republiky k pobytu podle zvláštního právního předpisu po dobu delší než 3 měsíce, nevyplývá-li mu nárok na sociální výhody z přímo použitelného předpisu Evropských společenství, a to pokud má bydliště na území České republiky.

  • Cizinec, který je držitelem povolení k trvalému pobytu s přiznaným právním postavením dlouhodobě pobývajícího rezidenta Evropského společenství na území jiného členského státu Evropské unie, a jeho rodinný příslušník, pokud jim bylo vydáno povolení k dlouhodobému pobytu na území České republiky podle zvláštního právního předpisu, a to pokud mají bydliště na území České republiky.

  • V případě nezletilého dítěte - zákonný zástupce nebo opatrovník.

Nárok na mimořádnou okamžitou pomoc - z důvodu hrozby vážné újmy na zdraví má osoba za výše splněných podmínek, ale také osoba pobývající na území České republiky na základě zvláštního právního předpisu, a to pokud má bydliště na území České republiky.

V případě úhrady mimořádné okamžité pomoci - nezbytného jednorázového výdaje, spojeného zejména se zaplacením správního poplatku při prokázané ztrátě osobních dokladů, při vydání duplikátu rodného listu nebo dokladů potřebných k přijetí do zaměstnání, s úhradou jízdného v případě ztráty peněžních prostředků, a v případě nezbytné potřeby s úhradou noclehu, se podmínka bydliště na území České republiky nezjišťuje.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Důvodem žádosti je postihnutí vážnou mimořádnou událostí, která osobě přes její celkové sociální a majetkové poměry neumožňuje překonat nepříznivou situaci vlastními silami.

Mimořádná okamžitá pomoc je poskytována jednorázově.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Obraťte se na Úřad práce České republiky - krajskou pobočku, resp. kontaktní pracoviště, podle místa vašeho trvalého pobytu.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

 

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na úřadě je třeba předložit:
  • vyplněný formulář žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc,

  • průkaz totožnosti (jiný doklad prokazující identitu),

  • doklad vystihující důvod a mimořádnost situace.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Potřebné formuláře jsou k dispozici v tištěné podobě na kontaktních pracovištích Úřadu práce České republiky nebo ke stažení, příp. elektronickému podání, na internetových stránkách Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Mimořádná okamžitá pomoc se vyplácí bezodkladně.

Lhůty jsou řešeny v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

  • Dávku mimořádné okamžité pomoci lze přiznat osobě i přesto, že jí nevznikl nárok na opakující se dávky pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení, avšak s přihlédnutím k jejím příjmům, celkovým sociálním a majetkovým poměrům jí hrozí vážná újma na zdraví.

  • Za osobu v hmotné nouzi může orgán pomoci v hmotné nouzi považovat též osobu, kterou postihne vážná mimořádná událost a její celkové sociální a majetkové poměry jsou takové, že jí neumožňují překonat nepříznivou situaci vlastními silami; vážnou mimořádnou událostí se rozumí zejména živelní pohroma (např. povodeň, vichřice a vyšší stupně větrné pohromy, zemětřesení), požár nebo jiná destruktivní událost, ekologická nebo průmyslová havárie.

  • Za osobu v hmotné nouzi může orgán pomoci v hmotné nouzi považovat též osobu, která nemá vzhledem k příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům dostatečné prostředky:

  • k úhradě nezbytného jednorázového výdaje, spojeného zejména se zaplacením správního poplatku při prokázané ztrátě osobních dokladů, při vydání duplikátu rodného listu nebo dokladů potřebných k přijetí do zaměstnání, s úhradou jízdného v případě ztráty peněžních prostředků, a v případě nezbytné potřeby s úhradou noclehu, nebo

  • na úhradu nákladů spojených s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby, nebo

  • na úhradu odůvodněných nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte a na zajištění nezbytných činností souvisejících se sociálně-právní ochranou dětí.

  • Za osobu v hmotné nouzi může orgán pomoci v hmotné nouzi považovat též osobu, která v daném čase, s ohledem na neuspokojivé sociální zázemí a nedostatek finančních prostředků nemůže úspěšně řešit svoji situaci a je ohrožena sociálním vyloučením, jestliže zejména:

  • je propuštěna z výkonu zabezpečovací detence, z výkonu vazby nebo z výkonu trestu odnětí svobody, nebo

  • je po ukončení léčby chorobných závislostí propuštěna ze zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb, psychiatrické léčebny nebo léčebného zařízení pro chorobné závislosti, nebo

  • je propuštěna ze školského zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy nebo z pěstounské péče po dosažení zletilosti, resp. v 19 letech, nebo

  • nemá uspokojivě naplněny životně důležité potřeby vzhledem k tomu, že je osobou bez přístřeší, nebo

  • je osobou, jejíž práva a zájmy jsou ohroženy trestnou činností jiné osoby.

  • Pro účely poskytování mimořádné okamžité pomoci se osoba posuzuje bez společně posuzovaných osob v případě mimořádné okamžité pomoci:

  • újma na zdraví,

  • nezbytný jednorázový výdaj, spojený zejména se zaplacením správního poplatku při prokázané ztrátě osobních dokladů, při vydání duplikátu rodného listu nebo dokladů potřebných k přijetí do zaměstnání, s úhradou jízdného v případě ztráty peněžních prostředků, a v případě nezbytné potřeby s úhradou noclehu,

  • sociální vyloučení.

  • Mimořádnou okamžitou pomoc lze poskytnout pouze jedné z osob společně posuzovaných, jde-li o stav hmotné nouze u osoby, kterou postihne vážná mimořádná událost a její celkové sociální a majetkové poměry jsou takové, že jí neumožňují překonat nepříznivou situaci vlastními silami; přičemž vážnou mimořádnou událostí se rozumí zejména živelní pohroma (např. povodeň, vichřice a vyšší stupně větrné pohromy, zemětřesení), požár nebo jiná destruktivní událost, ekologická nebo průmyslová havárie.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

  • Umožnit sociální šetření; pokud žadatel o dávku, příjemce dávky nebo osoba společně posuzovaná (tím, že nedají souhlas se vstupem do obydlí) znemožní provedení sociálního šetření k ověření skutečností rozhodných pro nárok na dávku nebo její výši, může jim být žádost o dávku zamítnuta nebo dávka odejmuta, popř. snížena její výše.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

"Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc" můžete podat elektronicky, vlastníte-li certifikát pro elektronický podpis, prostřednictvím internetových stránek Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů

18. Jaké jsou související předpisy

Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Proti rozhodnutí o zamítnutí nebo odejmutí dávky můžete podat odvolání do 15 dnů ode dne oznámení rozhodnutí, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak (§ 81 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů).

Odvolání se podává u správního orgánu, který napadené rozhodnutí vydal; poté je žádost i se spisovou dokumentací postoupena odvolacímu orgánu Ministerstva práce a sociálních věcí, který následně rozhodne.

Proti oznámení lze podat písemně námitku do 15 dnů ode dne výplaty první splátky dávky po jejím přiznání nebo ode dne výplaty dávky po jejím přiznání námitky na úřad, který dávku přiznal.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Pokud dávka nebude využita pro účely, ke kterým byla přiznána, bude zahájeno správní řízení o přeplatku.

21. Nejčastější dotazy

 

22. Další informace

Můžete se obrátit na Úřad práce České republiky.

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

 

25. Za správnost návodu odpovídá útvar

Ministerstvo práce a sociálních věcí

26. Kontaktní osoba

27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni

01.01.2017

28. Popis byl naposledy aktualizován

01.01.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace

 

Kontakty

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
déšť se sněhem 2 °C -2 °C
středa 20. 3. mírné sněžení 4/-2 °C
čtvrtek 21. 3. mírné sněžení 3/0 °C
pátek 22. 3. mírné sněžení 4/-1 °C

Aktuální teplota

30.7.2022 12:07

Aktuální teplota:

--- °C

Vlhkost:

--- %

Rosný bod:

--- °C

planujvylety.cz

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:3
DNES:130
TÝDEN:504
CELKEM:925730

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mobilní aplikace

logo mobilní aplikaceSledujte informace z našeho webu na svých chytrých telefonech. Využívejte naši novou mobilní aplikaci – V OBRAZE.

google-play-download

app-store-download

Mobilní rozhlas

Mobilni rozhlas

Mobilní rozhlas nám umožní ZDARMA posílát aktuální informace z obce přímo do vašeho telefonu, nebo na e-mail.
Informace

Skupina ČEZ

Logo ČEZ

Děkuji skupině ČEZ za podporu při rozsvícení našeho krásného vánočního stromečku v letošním roce.

Ing. Salome Sýkorová
starostka obce Zátor

Verze pro seniory Mapa webu